Saturday, July 2, 2011

MALAYSIA SYURGA MAKANAN

Kepelbagaian makanan Malaysia diserasikan dengan kepelbagaian kaum menjadikan makanan adalah daya penarik industri perlancongan di negara kita. Maka tidaklah asing jika kita lihat pelancong datang untuk menikmati rasa asli makanan Malaysia. Jika kita melihat di kaca tv , pelbagai rancangan masakan disajikan… asal ada saluran baru pasti ada rancangan masakan sama berbentuk demo atau pertandingan. Memang medan yang baik untuk mempromosi makanan Malaysia. Namum beberapa perkara perlu ditambah baik untuk memenuhi selera pelbagai kaum rakyat Malaysia disamping memeuhi kehendak penjagaan kesihatan.

1. Rancangan masakan hendaklah memberikan panduan pemakaian sihat untuk rakyat Malaysia. Resepi tradisional diberikan nafas baru selaras dengan kehendak tahap kesihatan agar rakyat diberi bimbingan untuk menyediakan makanan yang sihat – kurang kolestrol, garam, gula dan penambah rasa.

2. Rakyat Malaysia yang pelbagai kaum dan pelbagai cita rasa makanan. Seharusnya ada rancangan masakan yang menyediakan makanan pelbagai kaum yang ada – Melayu, Cina, India dan sebagainya. Asalkan semua menu yang disajikan mematuhi panduan HALAL dan citarasa. Mungkin ada kaum Melayu yang ingin mempelajari masakan  Cina dan India tetapi buku resepi di pasaran selalunya tidak menyediakan menu yang halal untuk dipelajari oleh mereka yang berminat disamping faktor bahasa. Ini dapat meningkatkan toleransi selaras dengan inspiriasi 1Malaysia.

No comments:

Post a Comment