Monday, April 10, 2017

BIAR JADI ANAK AYAM JANGAN ANAK BURUNG

Cabaran mendidik pelajar kini amatlah berat. Selain berhadapan dengan kandungan pelajaran yang mencabar, kita sebagai guru menghadapi persaingan dengan tarikan lain pelajar dalam pelbagai aktiviti.

Menyedari itu kita tidak dapat lari dari menghadapi cabaran, pelajar kita minta izin tidak masuk kelas tambahan untuk aktiviti lain yang diminatinya , yang juga memberi pendidikan dari sudut yang berbeza seperti drama, koir, bola sepak, muzik dan sebagainya. Rasa tidak sampai hati mematahkan bakat dan minat mereka, ada antaranya telah 3 beradik dari tahun sebelum ini meneruskan warisan bakatnya.

Namun demikian dalam pelajaran, kita mengharapkan mereka dapat mempelajari resmi anak ayam yang mampu mengais makanan makanan sendiri. Apabila menemuinya ia merujuk pada ibunya memohon bimbingan. Sentiasa merujuk kepada ibunya yang bertindak sebagai pembimbing sepanjang masa. Ia tidak pergi jauh. Hindarilah mereka ini mengikuti resmi anak burung yang hanya menunggu makanan di bawa ke sarang , apabila telah besar terus terbang bebas meninggalkan sarangnya dan ibunya juga...

Usahlah bersedih sekiranya ibu ayam itu disembelih atau ibu burung itu dilastik jatuh setelah anak-anaknya mengecapi kejayaan.

No comments:

Post a Comment