Sunday, April 17, 2011

INDEKS BMI PELAJAR

Pelajar obesiti berpunca dari amalan pemakanan yang tidak betul oleh ahli keluarga demikian. Pemantauan terhadap hidangan di kantin sekolah memang wajar agar kantin menyediakan makanan berkhasiat selaras kehendak kesihatan. Pengukuran indeks BMI pelajar pasti menjadi satu lagi senario yang memberi tugas tambahan kepada seorang guru. Persoalan cara pemakanan kurang berkhasiat ini seharusnya tindak bersepadu seharusnya dicapai:

1.Pemantauan kantin dan amalan makanan di sekolah hanya memberi pendidikan dan kesedaran serta kawalan sementara pelajar di sekolah, sedangkan pemakanan mereka selepas luar sekolah tidak dikawal. Tanggungjawab tidak seharusnya dibebankan dibahu pendidik sahaja.

2. Tindakan bersepadu antara Kementerian Kesihatan dan Kementerian Perdagangan dan Pengguna agar makanan yang dipasarkan dipantau dari segi khasiatnya – kandungan gula, garam dan sebagainya. Mungkin tindakan pengharaman dan kawalan dari pasaran lebih berkesan dalam menghasilkan warga yang sihat. Harga makanan rencam yang murah menjadikan kegemaran golongan kanak-kanak termasuk pelajar. Seharusnya harga makanan sedemikian tinggi berbanding harga makanan berkhasiat misalnya harga minuman berkarbonat seharusnya lebih tinggi berbanding harga susu UHT.

3. Pemantauan oleh pihak KKM dalam memberi kelulusan pengeluaran makanan untuk warga negara perlu lebih ketat dan tegas agar pihak  pengeluar dapat mengeluarkan makanan yang berkhasiat bukan semata keuntungan.

No comments:

Post a Comment