Thursday, June 16, 2016

RAMADHAN, RANCANGAN MASAKAN dan PERATURAN KESIHATAN

Syukur Ramadhan menjelang tiba...bulan barakah yang dinantikan oleh umat Islam. Semua pihak segenap lapisan meraikan kehadiran ramadhan dengan pelbagai agenda dan aturcara. Saluran TV pun tidak ketinggalan meraikan dengan memenuhi rancangan masakan dengan pelbagai teknik tetapi intipatinya rancangan masakan. Mengapakah budaya ini masih berkekalan hingga kini..... seolah-olah menjadikan ramadhan bulan makanan sedangkan ia sebaliknya. Apa yang paling menyedihkan kebanyakan ( hampir semua ) rancangan memasak di media tidak mematuhi peraturan kesihatan yang paling utama penyedia makanan perlu memakai apron, penutup kepala dan memastikan kuku pendek. Siapa pun tamu jemputan rancangan seharusnya mematuhi peraturan penyediaan makanan sebagai teladan. Jika pihak kesihatan sering memberi teguran kepada pengusaha gerai, kantin, penjual makanan ....seharusnya rancangan tersebut dijadikan pendidikan kesihatan memasak secara sihat selaras dengan peraturan kesihatan.